INFORMATIE VOOR GASTOUDERS

VEEL GESTELDE VRAGEN

Waarom zou ik voor jullie gastouderbureau moeten kiezen?
Dat kunnen eigenlijk onze gastouders het beste vertellen! Dus ken je iemand die bij ons aangesloten zit, informeer dan eens naar ons.
Wij vinden dat gastouders zich vooral moeten kunnen focussen op de opvang. Natuurlijk zijn er administratieve taken, maar daarvoor hebben we het jou zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Persoonlijke begeleiding, bereikbaarheid en toegankelijkheid scoren altijd hoog tijdens onze evaluaties met onze gastouders. We zijn een klein team van twee personen, dus je weet altijd met wie je te maken hebt.
Zijn er kosten verbonden als ik me inschrijf?
Nee, je betaalt bij ons géén inschrijfkosten of maandelijkse kosten.
De ouders die jij als gastouder doorverwijst naar ons gastouderbureau zijn onze inkomsten. Daarom vinden we het zo belangrijk dat wij een fijne samenwerking hebben!
Ik heb begrepen dat een overstap voor mij als gastouder ook interessant kan zijn! Hoe zit dat?
Dat klopt! Een overstap is niet alleen voor jouw ouders financieel aantrekkelijk, maar kan er ook toe leiden dat dit voor jou als gastouder een financieel voordeel oplevert. Hoe dat zit leggen we graag uit, tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Je hoeft hiervoor niet de deur uit, want wij komen naar jou!
Het is niet alleen een financieel voordeel voor jou en jouw ouders, maar ook de begeleiding van beide staat bij ons hoog in het vaandel. Bent jij immers tevreden dan is dat de beste reclame voor ons!
Hoe snel is een overstap geregeld?
Een overstap kan heel snel geregeld zijn. Laat je ouders inschrijven via onze website en wij regelen verder alles.
Waar moet ik aan voldoen als ik gastouder zou willen worden?
U moet:
Minimaal 18 jaar of ouder zijn en Nederlands spreken.
Een diploma uit de diplomalijst van gastouders hebben.
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen voor uzelf, uw partner en alle 18+ huisgenoten.Deze VOG('s) moeten geregistreerd worden in het Personen Register Kinderopvang vóór aanvang van de opvang.
Een geldig diploma Kinder EHBO hebben.
Uw huis kindvriendelijk maken en de benodigde maatregelen voor hygiëne en veiligheid treffen.
Eenmalig legeskosten betalen om te mogen starten in uw gemeente. (de bijdrage hiervan is gemeenteafhankelijk)
U moet het gastouderbureau en de GGD de mogelijkheid geven om uw huis "te keuren" op veiligheid en gezondheidsrisico's.
Wat kost het om gastouder te worden?
Dit is sterk afhankelijk per regio en uw persoonlijke situatie. In sommige gemeentes worden geen legeskosten (opstartkosten) gerekend in andere gevallen (gemeente Venray/Horst/Gennep) moet u al snel tellen op € 633,- legeskosten. Daarbovenop komen de kosten voor het behalen van een kinder EHBO diploma, mocht u die nog niet hebben! (ongeveer € 115,-). Het treffen van voorzorgsmaatregelen ofwel u huis geschikt maken voor de opvang (ongeveer € 100,-). VOG's aanvragen voor uw partner + 18+ huisgenoten (€ 33,85) + eenmalig een inschrijving van elke VOG (€ 12,-) per stuk.

Ofwel de opstartkosten liggen meestal tussen de €200,- en € 900,-!

N.B. Vele kosten zijn aftrekbaar voor de belastingdienst. Laat u hierin niet afschrikken, maar vooral goed adviseren. Zie deze opstartkosten vooral als een investering in uw toekomst!

Welke verzekering(en) moet ik afsluiten als gastouder?
Als gastouder ben je beroepsmatig aan het werk en volstaat een AVP (Aanvullende Verzekering voor Particulieren) NIET!!
Je dient ook een AVB (Aanvullende Verzekering voor Bedrijven/Beroepen) te hebben. Als je van plan bent kinderen te vervoeren met de auto dien je ook een inzittende verzekering te hebben. Wij adviseren gastouders om zichzelf goed te verzekeren, tenslotte is iedere situatie anders per gastouder!
Wat gebeurt er als ik ziek word?
Gelukkig hebben de meeste ouders een sociaal vangnet, waardoor één of enkele dagen ziek zijn géén groot probleem hoeft te zijn. Tevens kunnen wij als gastouderbureau ook altijd kijken of we jouw gastkindjes tijdelijk bij een andere gastouder kunnen onderbrengen.
Heb ik tijdens mijn ziekte recht op een vergoeding?
Als je in je eigen huis werkzaam bent als gastouder dan niet, maar ben je werkzaam als gastouder bij iemand in huis dan wordt dit bepaald door de overeenkomst die is afgesloten met de ouders!
Heb ik als gastouder ook recht op kinderopvangtoeslag, als ik mijn eigen kinderen wegbreng voor de opvang?
Als je alleen inkomsten hebt uit gastouderopvang en jouw eigen kind zit ergens anders in de gastouderopvang dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Indien jouw kind naar een kindercentrum gaat dan kun je wel kinderopvangtoeslag voor die uren krijgen.
Als je naast jouw inkomsten uit gastouderopvang ook nog inkomsten uit ander werk hebt en jouw kind gaat ergens anders naar de gastouderopvang dan kun je alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je besteedt aan ander werk.
Als je naast jouw inkomsten uit gastouderopvang ook nog inkomsten uit ander werk hebt en jouw kind gaat naar een kindercentrum, dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je werkt als gastouder en voor de uren die je besteedt aan ander werk.
Kan een bedrijfspand worden opgegeven als opvangadres van een gastouder?
Nee, dit kan niet. In artikel 1.1 van de Wet kinderopvang is bepaald dat gastouderopvang een vorm van kinderopvang is die plaatsvindt op het woonadres van de gastouder of op het woonadres van één van de (vraag)ouders. (Bron: GGD)
Welke regels gelden er voor aftrekbare kosten?
1. Bewaar zoveel mogelijke bonnetjes en rekeningen. Sluit zonodig een aparte rekening af voor de opvangkosten. De kosten voor het afsluiten van de aparte rekening zijn aftrekbaar.
2. Alle kosten moeten een bewijsbare basis hebben.
3. Verschil tussen eigen kosten en kosten voor opvang. Bijv. een kinderbox wordt door de belastingdienst niet gezien als aftrekbaar omdat deze ook voor eigen kinderen ooit aangeschaft zou zijn. Dit blijft een beetje een grijs gebied, want je kunt best een kinderbox aangeschaft hebben puur voor de opvang terwijl je eigen kinderen al lang de kinderbox ontgroeid zijn. Hier zal de aanschafdatum en bewijslast waarschijnlijk bij de belastingdienst dan ook de doorslag geven of het wel / niet aftrekbaar is.
4. Kosten waarvoor je al een vergoeding krijgt mag je niet aftrekken.
5. Grote aanschaffingen vallen onder de investeringen. Op investeringen wordt afgeschreven.
6. Houd een eenvoudige administratie voor jezelf bij. Leg hierin vast hoe je bepaalde berekeningen hebt opgebouwd/berekend.
Wij geven je graag advies en kunnen je ook een heel eind op weg helpen, maar informeer altijd bij een belastingadviseur. Wij kunnen eventueel een belastingadviseur adviseren!
Organiseren jullie ook cursussen voor de gastouder?
Jazeker! Twee keer per jaar organiseren we een herhaling voor Kinder EHBO. Jaarlijks organiseren we een training voor de meldcode Kindermishandeling. Door het jaar heen organiseren we ook nog intervisieavonden of andere informatieavonden. Daarnaast organiseren we ook minimaal 1x per jaar een informele avond met zijn allen om in een informele sfeer elkaar beter te leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje.
Waarom komt de GGD (ook) mijn huis "keuren"?
Gastouderopvang is een erkende vorm van kinderopvang en is gebonden aan de wet Kinderopvang (Wko). Hierin staat o.a. vermeld dat iedere woning waar opvang geboden wordt jaarlijks gecontroleerd moet worden door het GOB (gastouderbureau) en bij de start door de GGD. De GGD doet dit in opdracht van de gemeente en geeft hierin dan ook advies. De uiteindelijke beslissing ligt altijd bij de gemeente!

Wij vinden het onze taak om jou als gastouder zo goed mogelijk voor te bereiden voor de start, zodat je exact weet waar je aan begint, maar ook dat je de controle van de GGD met vlag en wimpel doorstaat. Zie ook onze recensies op Facebook!

Wat zijn mijn verdiensten?

Gastouder is een prachtig beroep wat je van thuis uit kunt uitoefenen en waarbij je ook nog een leuk inkomen kunt verdienen. Het is moeilijk om te zeggen wat een gemiddelde gastouder verdiend, want dat hangt heel erg af hoeveel kinderen je gaat opvangen, hoeveel dagen je opvang gaat aanbieden, welk uurtarief je wilt gaan vragen (want dat mag je zelf bepalen). Wij maken graag een proefberekening voor je tijdens onze kennismaking.