GASTOUDERBUREAU

ZORG VOOR MIJN KIND

Job: 06-20153900

Marieke: 06-40968622

Kempweg 143
5801 VR in Venray

Ma-Vr: 09:00 - 21:00
Za: 09:00 - 12:00

LRK: 220670067

KvK: 63209764

INFORMATIE VOOR GASTOUDERS

VEEL GESTELDE VRAGEN


Ik heb begrepen dat een overstap voor mij als gastouder ook interessant kan zijn! Hoe zit dat?
Dat klopt! Een overstap is niet alleen voor jouw ouders financieel aantrekkelijk, maar kan er ook toe leiden dat dit voor jou als gastouder een financieel voordeel oplevert. Hoe dat zit leggen we graag uit, tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek. U hoeft hiervoor niet de deur uit, want wij komen naar u! Het is niet alleen een financieel voordeel, maar ook de begeleiding van zowel ouders als gastouders staan bij ons hoog in het vaandel. Bent u immers tevreden dan is dat de beste reclame voor ons!
Zijn er kosten verbonden als ik me inschrijf?
Nee, u betaald bij ons géén inschrijfkosten. Uw enthousiasme naar de ouders is voor ons het grootste belang.
Waar moet ik aan voldoen als ik gastouder zou willen worden?
U moet:
  1. Minimaal 18 jaar of ouder zijn en Nederlands spreken.
  2. Een diploma uit de diplomalijst van gastouders hebben.
  3. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen voor uzelf, uw partner en alle 18+ huisgenoten.
  4. Deze VOG('s) moeten geregistreerd worden in het Personen Register Kinderopvang vóór aanvang van de opvang.
  5. Een geldig diploma Kinder EHBO hebben.
  6. Uw huis kindvriendelijk maken en de benodigde maatregelen voor hygiëne en veiligheid treffen.
  7. Eenmalig legeskosten betalen om te mogen starten in uw gemeente. (de bijdrage hiervan is gemeente afhankelijk)
  8. U moet het gastouderbureau en de GGD de mogelijkheid geven om uw huis "te keuren" op veiligheid en gezondheidsrisico's.
Wat kost het om gastouder te worden?
Dit is sterk afhankelijk per regio en uw persoonlijke situatie. In sommige gemeentes worden geen legeskosten (opstartkosten) gerekend in andere gevallen moet u al snel tellen op € 414,- legeskosten. Daarbovenop komen de kosten voor het behalen van een kinder EHBO diploma, mocht u die nog niet hebben! (ongeveer € 115,-). Het treffen van voorzorgsmaatregelen ofwel u huis geschikt maken voor de opvang (ongeveer € 100,-). VOG's aanvragen voor uw partner + 18+ huisgenoten (€ 33,85) + eenmalig een inschrijving van elke VOG (€ 11,-) per stuk.

Ofwel de opstartkosten liggen meestal tussen de €200,- en € 800,-!

N.B. Vele kosten zijn aftrekbaar voor de belastingdienst. Laat u hierin goed adviseren. Zie deze opstartkosten vooral als een investering in uw toekomst!

Welke verzekering(en) moet ik afsluiten als gastouder?
Als gastouder ben je beroepsmatig aan het werk en volstaat een AVP (Aanvullende Verzekering voor Particulieren) NIET!!
Je dient ook een AVB (Aanvullende Verzekering voor Bedrijven/Beroepen) te hebben. Als je van plan bent kinderen te vervoeren met de auto dien je ook een inzittende verzekering te hebben. Wij adviseren gastouders om zichzelf goed te verzekeren, tenslotte is iedere situatie anders per gastouder! Een adviesgesprek met een derde partij die hierin gespecialiseerd is kunt u via ons aanvragen.
Wat gebeurt er als ik ziek word?
Gelukkig hebben de meeste ouders een sociaal vangnet, waardoor één of enkele dagen ziek zijn géén groot probleem hoeft te zijn. Tevens kunnen wij als gastouderbureau ook altijd kijken of we jouw gastkindjes tijdelijk bij een andere gastouder kunnen onderbrengen.
Heb ik tijdens mijn ziekte recht op een vergoeding?
Als je in je eigen huis werkzaam bent als gastouder dan niet, maar ben je werkzaam als gastouder bij iemand in huis dan wordt dit bepaald door de overeenkomst die is afgesloten met de ouders!
Heb ik als gastouder ook recht op kinderopvangtoeslag, als ik mijn eigen kinderen wegbreng voor de opvang?
Als u alleen inkomsten heeft uit gastouderopvang en uw eigen kind zit ergens anders in de gastouderopvang dan hebt u geen recht op kinderopvangtoeslag. Indien uw kind naar een kindercentrum gaat heeft kunt u wel kinderopvangtoeslag krijgen.
Als u naast uw inkomsten uit gastouderopvang ook nog inkomsten uit ander werk heeft en uw kind gaat ergens anders naar de gastouderopvang dan kunt u alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die u besteedt aan ander werk.
Als u naast uw inkomsten uit gastouderopvang ook nog inkomsten uit ander werk heeft en uw kind gaat naar een kindercentrum, dan kunt u kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die u werkt als gastouder en voor de uren die u besteedt aan ander werk.
Kan een bedrijfspand worden opgegeven als opvangadres van een gastouder?
Nee, dit kan niet. In artikel 1.1 van de Wet kinderopvang is bepaald dat gastouderopvang een vorm van kinderopvang is die plaatsvindt op het woonadres van de gastouder of op het woonadres van één van de (vraag)ouders. (Bron: GGD)
Welke regels gelden er voor aftrekbare kosten?
1. Bewaar zoveel mogelijke bonnetjes en rekeningen. Sluit zonodig een aparte rekening af voor de opvangkosten. De kosten voor het afsluiten van de aparte rekening zijn aftrekbaar.
2. Alle kosten moeten een bewijsbare basis hebben.
3. Verschil tussen eigen kosten en kosten voor opvang. Bijv. een kinderbox wordt door de belastingdienst niet gezien als aftrekbaar omdat deze ook voor eigen kinderen ooit aangeschaft zou zijn. Dit blijft een beetje een grijs gebied, want je kunt best een kinderbox aangeschaft hebben puur voor de opvang terwijl je eigen kinderen al lang de kinderbox ontgroeid zijn. Hier zal de aanschafdatum en bewijslast waarschijnlijk bij de belastingdienst dan ook de doorslag geven of het wel / niet aftrekbaar is.
4. Kosten waarvoor je al een vergoeding krijgt mag je niet aftrekken.
5. Grote aanschaffingen vallen onder de investeringen. Op investeringen wordt afgeschreven.
6. Houd een eenvoudige administratie voor jezelf bij. Leg hierin vast hoe je bepaalde berekeningen hebt opgebouwd/berekend.
Wij geven je graag advies en kunnen je ook een heel eind op weg helpen, maar informeer altijd bij een belastingadviseur wat zijn wensen hierin zijn. Wij kunnen u eventueel een belastingadviseur adviseren!
Organiseren jullie ook cursussen voor de gastouder?
Jazeker! Twee keer per jaar organiseren we een herhaling voor Kinder EHBO. Jaarlijks organiseren we een training voor de meldcode Kindermishandeling. Door het jaar heen organiseren we ook nog intervisieavonden of andere informatieavonden. Daarnaast organiseren we ook minimaal 1x per jaar een informele avond met zijn allen om in een informele sfeer elkaar beter te leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje.
Waarom komt de GGD (ook) mijn huis "keuren"?
Gastouderopvang is een erkende vorm van kinderopvang en is gebonden aan de wet Kinderopvang (Wko). Hierin staat o.a. vermeld dat iedere woning waar opvang geboden wordt jaarlijks gecontroleerd moet worden door het GOB (gastouderbureau) en bij de start door de GGD. De GGD doet dit in opdracht van de gemeente en geeft hierin dan ook advies. De uiteindelijke beslissing ligt altijd bij de gemeente!

Wij vinden het onze taak om jou als gastouder zo goed mogelijk voor te bereiden voor de start, zodat je exact weet waar je aan begint, maar ook dat je de controle van de GGD met vlag en wimpel doorstaat. Zie ook onze recensies op Facebook!